Taşeron Sistemi ve Kamu Kurumlarında Çalışan Taşeron İşçilere Dair Son Düzenlemeler

Kamu kurumları için çalışan kendimin de dahil olduğu taşeron işçilerin durumundan yakınacağım aslında bu yazıda ama öncelikle bahsetmek istediğim; aslında unutmadığım ve onlar için üzüldüğümü vurgulamak istediğim insanlar: çocuk işçiler, özel sektör işçileri, kendi elinde olmayan sebeplerle açlıktan, susuzluktan, soğuktan, savaştan ölenler... Dünya hayatı o aslında o kadar acımasız ki bu konuya üzerine daha fazla düşünebildiğim ve yazabileceğim zaman olduğunda girmek istiyorum.


Youtube kanalıma (yeşilanadolu -buraya tıkla-) abone olmayı unutmayın!
...
Bugünlerde oldukça üzerinde konuşulan konulardan birisi kamu kurumlarında çalıştırılan 800bin civarındaki taşeron işçi. Kapitalist sistemin sömürü araçlarından biri, son yüzyılların kölelik yöntemlerinden biridir bu taşeron işçilik meselesi.




İnsanoğlunun bitmek bilmeyen tüketim arzularının ceremesini ne yazık ki suçu sadece şanssız yerlerde maddi imkanları az olan ailelerin çocuğu olarak dünyaya gelenler çekiyor. En zenginden başlayarak basamak basamak aşağı inen bir imkan ve güç sıralamasında sürekli bir sömürü, iliğine damarına kadar sömürü var.

Binlerce yıldır bu durum ne yazık ki insanlığın oluşturduğu her sistemin bir parçası olmuştur. Emek kutsaldır sözlerine karşılık lafla peynir gemisi yürümemektedir.


05.12.2017 tarihinde yapılan haberlerde Başbakan Binali Yıldırım'ın, “Taşeron olarak çalışanların kadroya, kamuya kadroya alınması, sürekli çalışan hale getirilmesi yönünde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığımızın yaptıkları çalışmalar tamamlandı ve bu konudaki düzenleme son şeklini aldı. Esas itibarıyla bu statüde çalışan yüzbinleri ifade edeceğimiz kişilerin kamuda işçi statüsünde süresiz sözleşmeli olarak çalışmasını öngören bir düzenleme gerçekleşecek. Bununla ilgili detaylar 12 maddeden oluşuyor, detayları Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanımız bu hafta içerisinde ilgili taraflarla paylaşmış olacak. Muhtemelen yarınki grup toplantımızda da Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuya değinebilir” diye konuştuğu belirtilmekte... 


Aynı gün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya ilişkin yaptığı açıklama şu şekilde olmuştur:


"Yaklaşık 900 bin çalışanımızı ilgilendiren ve kamuoyunda taşeron olarak bilinen alt işveren işçileriyle ilgili düzenlemeye değinmek istiyorum. Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçimiz çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekler. 23 bin mevsimlik işçilerin halen en fazla 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 9 ay 29 güne kadar çıkartılabilecek. Yine kamuda 4C kapsamında çalışan kardeşlerimiz de 4B kadrosuna alınıyor. Böylece kamuoyunda bugüne kadar tartışılan bu meseleyi kökten çözmüş oluyoruz. Böylece inşallah bu sorun ortadan kalkıyor, artık bu aradaki komisyonlar,  taşeronlar tamamen ortadan kalkıyor. Böylece hepsi işçi kadrosuyla görev alıyorlar. Belediyelerde de belediye şirketlerinin, iktisadi teşekküllerinin personeli olarak göreve devam ediyorlar. Taşeron konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanıma, Maliye Bakanıma başta başbakan olmak üzere teşekkür ediyorum."


Taşeron şirket değil de belediye iktisadi teşekkülünde çalışınca işçi açısından ne değişecek?


Bu durumda idarelere personel hizmeti sağlayan taşeron firmaların sağladığı kazancın ortadan kalkması dışında yani bu noktada devlet yararına bir ekonomik sonuç çıkıyor: kamu iktisadi teşekküllere aynı hak ve maaşlara aktarılan işçilerin yararına neler olacağını zaman içinde göreceğiz galiba.. 


Bakalım önümüzdeki günlerde milyonları ilgilendiren bu iyileştirme nasıl ilerleyecek, merakla bekliyoruz?


07.12.2017 Tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şu şekilde açıklamalar yapıyor:



"Taşeronlar komisyonculuk görevi suretiyle arada belli bir kazancı götürmüştür. Allah'ın izni ile gerek belediyelerin bu noktadaki atacağı adımlar, gerekse devletin atacağı adımlar planlandı. Gerek Başbakanımız, gerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, Maliye Bakanımız çalışmaları yaptılar. Biz de değerlendirdik, bu karara vardık. Hayırlı olsun. Allah mübarek etsin. 900 bin malum işçi bundan istifade ediyor. Artık benim sonum ne olacak diye bir şey yok. Taşeronlarla ilgili çıkan bu kanunun hayırlılara vesile olmasını temenni ediyorum."
Özel Firma yerine İktisadi Teşekküller bünyesine geçirilen ve bu teşekküllerin bağlı olduğu kurumlara hizmet vermek için çalıştırılan işçiler yine taşeron işçi olmayacak mı? Bunun hangi getirileri olacağına dair soru işaretleri devam ediyor ve açıkçası bir umut bekleyen binlerce insanın hevesi kursağında kalacak gibi..

Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu konuya biraz daha açıklık kazandırmak amacıyla şöyle açıklamalar yapıyor:


"Çalışanlarımızın her şeyini düşündük. En ufak bir mağduriyet olmasın diye. Bu imkanlar vardı. Yeni bir başlangıç yapıyorduk. Geçmiş dönemi sıfırlayıp bir başlangıç yapabilirdik. Burada çalışanlarımızın kazanmış oldukları kıdemleri son iş yerindeki kıdemlerini bir kenara koymadık. Bir çok hakları ileri düzeyde düzenlenme imkanına kavuşmuş olacak. En son çalıştıkları yerdeki kıdemlerine göre uygulayacağız. Maaşları da geçmiş uygulamalarda asgari ücretle yapılan oluşum 1.5 asgari ücretle olmuş biz bu şekilde yapmadık. Mevcut maaşlarıyla birlikte geçişlerini sağlıyoruz. Kamuya geçiş olduğu için 52 günlük ilave tediye ücreti var. Üzerine 52 günlük bir ilave ücret almış olacak. İlgili çalışmış oldukları bakanların yereldeki mekanizmaları oluşturacağız. İlgili yerlere başvurularını yaptıktan sonra değerlendirme süreçlerini yapmış olacağız. Şartlar uyuyor mu diye… Emekli maaşı alanlar arada olabilir. Kamuda yok böyle bir şey. Emekliliğe hak kazananların başvuruları geçersiz olacak. Primi dolmamıştır, yaşı gelmemiştir, emekliliği gelinceye kadar kamuda çalışmaya devam edecekler."


Ancak işin şu yönünü de göz ardı etmemek gerekiyor;


İşi çok anlayan biri olmadan dahi ülkemizin ekonomik durumuna şöyle bir göz atınca ve güncel olayları takip edince işçi kesiminin maaş ve özlük haklarında çok da olumlu bir değişiklik yapılacağını düşünmek  yerine beklemek daha iyi gibi. Ö
zellikle belediyelere ve il özel idarelerine bağlı çalışan personel için bunları düşünüyorum; sadece taşeron işçiler için değil tüm insanlık için daha müreffeh yarınlar olmasını diliyorum.


Yorum Gönder

0 Yorumlar