AVRUPA BİRLİĞİ ve İNGİLTERE

2. Dünya Savaşından Sonra Bir Alman Şehri: Hamburg
Toplumların Birlikteliği


2. Dünya Savaşı Sırasında Harabeye Dönen Alman Şehri: Köln
Özüne inecek olursak Avrupa Birliği çok güzel, ütopik düşüncelerle romanlarda yer almaya başlamıştı 19. yüzyılda. Ünlü Fransız yazar Victor Hugo, 1849 yılında Avrupa Birleşik Devletleri fikrini ortaya atmıştı. Aydınlanma düşünceleri Avrupa toplumlarına yönetim anlamında hayalperest bir iyi niyet, barış ve birliktelik fikirleri saçmıştı. Tüm bu iyi niyete karşın 2. Dünya Savaşı ile özellikle kuzey Avrupa yerle bir olmuş, büyük bir yıkıma uğramıştı.

Hitler'in ölümü ve faşizmin yenilgisiyle toplumların bir arada barışçıl bir şekilde yaralarının sarılması dönemi başlamıştı.

Bu barış döneminin, bölgesel istikrarın sağlanması ekonominin yeniden yapılanması için artık bu Avrupa Birliği düşünceleri daha büyük öneme sahip olmuş ve üzerinde gerçekçi ve önemli adımlar atılmaya başlamıştı. 

İşbirliği ve Küreselleşme Dönemi

1948 Yılında bu amaçlarla Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü kurulmuştu. Daha sonra ABD ve Kanada'nın bu topluluğa katılması ile bu örgüt yerine 1961 yılında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) (Organization for Economic Co-operation and Development) kuruldu. 

Avrupa Kömür Çelik Topluluğu


Birlikten güç doğar düşünceleriyle bir kaç ülkede başlayan ortak hareket etme fikri 2. Dünya savaşından sonra dünyayı daha küresel ve ortak hareket eder hale getirmeye başlamıştı... Fransa Planlama Teşkilatı Başkanı Jean Monnet ortaya yeni bir savaşın önlenmesi için fikir atmıştı: Kömür ve çelik gibi temel savaş malzemeleri tek elden yönetilirse, bu ortaklık sayesinde yeni savaşların çıkması engellenecekti. 



Bu doğrultuda 1951 yılında Belçika, Batı Almanya, Lüksemburg, Fransa, İtalya ve Hollanda'dan oluşan altı üye ile Avrupa Kömür Çelik Topluluğu kuruldu. 

Baktılar bu birliktelik iyi gidiyor, işbirliğini artıralım diyen üyeler yeni bir antlaşma yapıp daha da kaynaşalım diyerek "Roma Antlaşması" 'nı imzaladılar. Bu antlaşmanın imzalanmasından bir yıl sonra, 1952 yılında yürürlüğe girmesiyle Avrupa Ekonomi Topluluğu kurulmuş olmuştu. Bu topluluğun siyasi hedefi Avrupa'nın siyasal bütünlüğünün sağlanmasıydı. 

Yine birliktelik devam ederken 1957 yılında atom enerjinin barışçıl amaçlarla geliştirilmesi için EUROATOM kuruldu.

Baktılar kuruldukça kuruluyor en iyisi bir çatı topluluk kurup bunları birleştirip yenileri de o çatı altında kuralım diyerek üye ülkeler 1965 yılında Brüksel'de Avrupa Topluluğu'nu kurdu.

Avrupa Topluluğu'ndan Avrupa Birliği'ne


1993 yılında yürürlüğe giren Maastricht Anlaşmasıyla bu topluluk artık Avrupa Birliği adını aldı. 2004 yılında Brüksel'de kabul edilen AB anayasası ile üye ülkelerin siyasi birliği açısından en önemli adım atılmış oldu. Mehmet Ali Birand'ın Kanal D'de yaptığı Brüksel'den bağlanarak yaptığı haberi hatırlıyorum... İnanır mısınız yıllar geçtikçe büyüyen bu birlikteliğe hevesle girmeyi umsak da hala giremedik.


İngiltere İşin İçinden Çıkamıyor: BR-EXIT

Neyse... Brexit ile ilgili bir haber görünce bu yazıyı yazayım demiştim. İngiltere'nin bu topluluğa katılışı, üyelik dönemindeki farklı uygulamaları malumunuzdur. En basitinden Schengen Vizesiyle bu üye ülkeye girebilmemiz mümkün olmuyordu. Bunlar gibi referandumda halkın galeyana gelip bir gazla birlikten ayrılmak istemesi ülkenin politikasını da karıştırdı. Aslında bu ayrılık ani ve şaşırtıcı bir şekilde vurmuştu İngiliz siyasetini.

Theresa May liderliğinde muhafazakarların hazırladığı AB'den çıkış sürecinde izlenmesini öngören kuralların yer alacağı Brexit anlaşma taslağı bir türlü parlamento'dan geçmiyor. Bu durumda istifası beklenen başbakan May'in ise güven oyu alarak göreve devam etmesi ayrı bir şaşkınlık yaratıyor.

Bugün okuduğum bir haberde İngiliz hava yolu şirketi Flybmi'nin Brexit döneminin ekonomide yarattığı belirsizlikler nedeniyle iflas talebi belirtiliyor. Bir diğer haberde ise İngiliz muhalefet partisi İşçi Parti'den 7 milletvekili Brexit sürecinin başarısız yönetilmesi sebebiyle bugün istifa ederek parlamento'da artık bağımsız milletvekili olarak çalışacaklarını duyurduğu ifade edilmiş.

Brexit kararından 2 yıl sonra Avrupa Birliğinden çıkışı gerçekleşecek İngiltere'nin 29 Mart'ta bu süresi doluyor.. Bu kadar az zaman kalmışken kendi içlerinde birlikten nasıl çıkacaklarına karar verememiş ünlü İngiliz siyaseti bakalım ilerleyen günlerde hangi adımları atarak ilerleyecek. 


2016 Yılı İtibari İle AB Haritası






Yorum Gönder

0 Yorumlar