PERSON OF INTEREST: "Herkes Tek Başına Ölür." (İzlemeden Ölmeyin!)

Biraz önce diziyi ikinci defa bitirdim. Six Feet Under'dan sonra ilk defa bir dizinin bitişi beni böyle etkiliyor, hem de ikinci defa. Bir alışkanlık-bağımlılık insanın hayatından çıktığı zaman onun yerine bir boşluk oluşuyor. İnsanın canı o alışkanlığı arzu ettiğinde alıştığı şey yerine karşılaştığı boşluksa can sıkıcı oluyor. Şimdiye kadar iki aydır Harold Finch ve arkadaşlarının maceralarını izliyordum. Bitince şimdi onun yerinde oluşan boşluğun etkisi biraz da bu yazıyı yazmam konusunda beni yönlendirdi.

Çizilen karakterler ve aralarında oluşturulan bağ, sizi de onlara bağlıyor. Biraz bahsedecek olursak 11 Eylül saldırılarından sonra ABD hükümeti, bu tarz terör saldırılarının önüne geçebilmek bir yazılım icat edilmesini istiyor. MIT mezunu yazılım mühendisi Harold Finch de bundan dolayı bir yapay zeka üzerinde çalışmaya başlıyor ve herkesi her an tüm elektronik cihazlardan izleyen ve şüpheli davranışları tespit edebilen bir yapay zekayı yazıp işler hale getirmeyi başarıyor. Harold'ın "Makine" diye seslendiği bu yapay zekanın amacından sapma ve ileri zekasıyla başına buyruk işler yapma olasılığının önüne geçmek için onu kısıtladığını da belirtelim. Makine her gece hafızasını silerek kendini tekrar başlatıyor ve yeni bir hafızayla insanları gözetleme işine devam ediyor. 

John Reese Ordudayken
Victim or Perpetrator
Makine yaptığı gözlem sonucunda her gün yalnızca bir sosyal güvenlik numarası veriyor. Makinenin iletişim kabiliyeti bununla sınırlı. Bu ipucundan hareketle makinenin verdiği numara takip ediliyor ve tehdit ortadan kaldırılıyor. Bu numara ya bir victim (kurban) ya da bir perpetrator (fail)... Ajanlar tarafından araştırılarak ona göre engel olunması gerekiyor.


Relevant - Irrelevant 
Terör gibi toplumsal tehditleri makine "relevant" (alakalı) olarak tespit edip devlete raporlarken bunun yanında bir de "irrelevant" (alakasız)  numaraları tespit ediyor. Alakasız numaralar ise toplum için tehlike oluşturmayan ama başına bir şey gelecek ya da birine bir şey yapacak olan insanları ifade ediyor. Bu insanların numarası da her gece yarısı silinerek müdahale edilmediğinde söz konusu bireysel tehditler için o kişiler kaderlerine terk ediliyor.
Harold'un iş ortağı ve arkadaşı Nathan makinenin verdiği bu alakasız numaraları kaderine terk etmenin yanlış olduğuna inanıyor. Vicdanı bu konuda çok rahatsız. Harold ise başlarda onları kaderine terk etme ve görmezden gelme taraftarı... Fakat zamanla gelişen olaylar neticesinde Harold'ın bu kararı değişiyor ve kuracağı takımla bu alakasız numaraları takip edip fail ya da kurban olsun onları bulup tehditi ortadan kaldırmayı kendine yaşam amacı olarak belirliyor. Makineyi kodlarken sistemde bıraktıkları arka kapıdan sisteme giriş sağlayarak bu irrelevant numarayı takip ediyorlar.
Harold Finch; inanılmaz zeki bir insan olmasının yanında naif, hassas, bir karıncayı dahi incitemeyecek bir arkadaş... Ayrıca fiziksel bakımdan da sakat olmasından dolayı bu işlerde kendisine yardım etmesi için eski bir özel harekat ajanını (John Reese, Takım Elbiseli Adam) birlikte çalışmaya ikna ederek makinenin verdiği irrelevant kişilere müdahele etmeye başlıyorlar.

Olaylar bu şekilde ilerlerken başka yapay zekaların devreye girmesiyle hep birlikte yaşamı, evrimi, mahremiyeti, özgür iradeyi, ahlak kurallarını, insanlığın geleceğini sorgulayarak ilerliyoruz ve bu olaylar gittikçe büyüyor. 

Bu Kadrodan Kötü Bir Film Çıkamaz:

Bilim Kurgu ve Polisiye Dizilerin Otomatik Yapımcısı: J. J. Abrams

Dizinin yapımcısı aslında dizi severlerin yakından bildiği bir isim olan J. J. Abrams. Bir döneme damgasını vuran bilim kurgu diziler Lost ve Fringe'in de yapımcısı olan J. J. Abrams abimiz bu işe de parayı basmış ve dizinin hayata geçmesini sağlamış. 

Sonlara Doğru Şaşıran Dizilerin Yapımcısı Unvanı

Lost'ta bir önceki ile sonraki bölüm arasında bağın yeni izleyici çekmede problem oluşturmasından dolayı kendisi yapım politikasında değişiklik yapmaya karar vermiş. Her bölümde bir yan hikaye ile ilerlerken bir taraftan da yavaş yavaş ana hikayenin ilerletilmesini benimsemiş. Fringe ve Person Of Interest'te başlarda bu durum çok uyumlu giderek ilerleye sezonlarda bence denge biraz bozuluyor ya da bilmiyorum ben sabırsız bir insanım. Ana hikayede olacakları heyecanla beklerken alakasız konular heyecansız olaylarla dizinin dinamiğini birden dibe indiriyorlar.  Böyle bölümlerde sabır patlaması yaşadığımı ve bazı yerleri 2x hızda izlediğimi itiraf edebilirim.
Interstellar



Nolan Kanı Var, Kötü Olabilir Mi?

Yukarıdakileri yazdım diye beğenmedim filan sanmayın sakın. Herhalde Chirospher Nolan'ı bilmeyen yoktur. Memento, Insomnia, The Prestige, Darknight, Inception, Intersteller filmleri gibi benim için harika filmleri yöneten bir insan kendisi. Bu yapımda bizzat bulunmasa da DNA'ları bulunuyor. Amcasını Greer rolünde izlerken, senaryo ve yönetmen koltuğunda da kardeşi Jonathan Nolan'ı görüyoruz. 

Kardeşi derken yani Interstellar, Darknight, The Prestige, Memento filmlerinin senaryosunu yazan, Westworld dizisinin de senaryo ve yönetmenliğini yapan Jonathan Nolan'ın abisine bakınca kötü bir yönetmenlik yapmayacağını tahmin etmek zor olmasa gerek. 

Müzikler de Tanıdıktan: Ramin Djawadi

Müzikleri yapan kişi ise Prison Break, Game Of Thrones, Westworld dizilerinin müzik işlerini de yapan İranlı müzisyen Ramin Djawadi... Sahnelere ve eserin karakterine uygun müzikler konusunda o da harika işler yapıyor. Mesela Pink Floyd'un Welcome To The Machine şarkısının başladığı sahne var ki, müzik girince yaşananlar birlikte bir makinem de benim olsa bağrıma bassam diyor insan...

-Father, I am sorry, I failed you (Ağlamıyorum Gözüme Toz Kaçtı!)

Başrol oyuncularından yan rollere kadar hepsi de çok iyi yapıyorlar. Root, Shaw, John, Harold, Carter, Fusco, Bear, Elias, Greer hepsi de etkileyici oyunculuklar sergiliyor. Ah Rootcuğum seni nasıl unutabilir ki izleyenler! 

Root ve Shaw

The Devil's Share   ||   If-Then-Else   ||   6,741   ||   YHWH   ||   Return 0   

Çok fazla dizi izleyen biri olarak bu isimlerini yazdığım bölümler için bu diziye "başyapıt" diyebilirim. Kesinlikle birbirinden etkileyici, yaşananlarla hayatı sorgulatan ve insanı sarsan bölümler. Elimden geldiği kadar spoiler vermeden dizi hakkında yazmaya çalıştım. Eğer aksiyon, polisiye, bilim-kurgu seviyorsanız özellikle bu bölümleri izlemeden ölmeyin! 

Dizinin Tanıtım Filmi:












Yorum Gönder

0 Yorumlar