BABİL MEDENİYETİ (BABYLONIA)

KÜLTÜR TARİHİ
4. YAZI
BABİL

Helen-Roma dünyasında Mezopotamya olarak isimlendirilen bölgenin güneyi, ortası ve kuzeyinde, Babiller; Asurlar, Akadlar, Sümerler olarak bilinen farklı dilleri konuşan, farklı halklar yaşıyordu. İbrani Tevrat’ında burası, Aram Naharayim, başka bir deyişle İki Nehrin Aramı olarak adlandırılır. Babiller Mezopotamya'da küçük krallıkları bir araya getirmiş ve M.Ö. 1900 civarında yeni imparatorluk dönemi oluşturmuş. Bugünkü Irak'ın El Hilla şehri yakınlarında Babil şehri kurulmuştu. 

Babil Şehrinin Yeniden Canlandırılması 
Mezopotamyada; M.Ö. 10binli yıllarda Süleyman'ın ve Davud'un hükümdarlıklarının yıkılmasının ardından başkenti Kudüs olan güney Yahudiye; kuzey İsrail ve sonrasında Samiriye olarak anılmıştır. Güney ve Kuzey kıyı bölgelere ise Fenike ve Filistiye olarak halklarının adları verilmiş. Babilliler’in fetihleri sırasında kaybolan Filistinlilerin adları bir daha duyulmamıştır. 



Yazılı olarak yürütülmüş ilk devlet yasalarını bu uygarlık hayata geçirmiş. "Hammurabi Kanunları" adı verilen bu kanunlar 2 metre yükselikte dikili taşa işlenmiş. 

6. Babil Kralı Hammurabi
Bugün miras kalmayı başarmış. 1902 yılında aşağıdaki haritanın Susa bölgesinde bu dikili taş bulunmuş.

Hammurabi Zamanın Babil Haritası 
Suriye ile Mezopotamya’da kullanılan Sami dilleri, kendi içerinde dil ailelerine ayrılmışlardır. Bunlardan en eski olan ve çoğunlukla Mezopotamya’da kullanılan Akadça dil ailesine bağlı diller arasında Babilce ve Asurca bulunmaktadır ancak zamanla bu diller kaybolmuştur.


İmparatorluğun bir diğer önemli lideri Kral Nebukadnezar oldu. M.Ö. 6. yüzyılda yaşayan ve Bugünkü Filistin, Suriye, İsrail topraklarını fetheden kral, dünyanın 7 harikasından biri sayılan Babil'in Asma Bahçelerini yaptırdı. 





Yorum Gönder

0 Yorumlar