ÇANAKKALE SAVAŞI ve 18 MART ZAFERİ

Osmanlı Devletinin 1. Dünya Savaşına girmesinin ardından açılan cephelerden birisi de Çanakkale cephesiydi. 

Zırhlı Gemiler ile Çanakkale'yi Geçip İstanbul'u Ele Geçirmeyi Planlıyorlar (Ocak, 1915)
İtilaf Devletleri en modern savaş gemileriyle Çanakkale boğazından kolayca geçerek İstanbul'a varmayı ve onu işgal etmeyi planlamışlardı.

HMS Ocean (18 Mart'ta Mayınla Batırılan İngiliz Zırhlısı) 
İtilaf devletleri 19 Şubat 1915'te deniz harekatına başladılar. 13 Mart 1915'e kadar durmadan denizden mermi yağdırdılar başarılı olamayınca kısa bir aranın ardından bir sonraki saldırıyı 18 Mart'ta gerçekleştirmişlerdir. 

Nusret Mayın Gemisi
Hedef, Çanakkale Boğazı'nın sadece 1 mil (1,60 km) genişliğindeki en dar noktasıdır. Amiral John de Robeck komutasındaki aşağı yukarı en az 16 savaş gemilik dev donanma Çanakkale'yi geçmeye kalkmıştır. Ancak her gemi Nusret Mayın Gemisi adlı Osmanlı mayın gemisinin boğazın Asya tarafına yerleştirdiği deniz mayınları tarafından hasar almıştır. Bazı balıkçılar, İngilizler tarafından mayın toplama işiyle görevlendirilmiştir; ama Osmanlı ordusunun açtığı top atışlarıyla korkarak kaçmışlar, mayınlara dokunulmamıştır. Yerinde kalmış bu mayınlar İngiliz HMS Ocean, HMS Irresistible ve Fransız Bouvet adlı üç zırhlıyı batırmıştır. 18 Mart’a kadar geçen bu dönemde boğazın girişinde bulunan Rumeli yakasındaki Seddülbahir ve Ertuğrul tabyaları ile, Anadolu yakasındaki Kumkale ve Orhaniye tabyaları tahrip edilmişti. Boğaza giriş kapıları aralanmış ama hala ilerde olacaklar belirsizdi. Sonuç olarak, 18 Mart 1915'te, deniz mayınları ve kıyılardaki Osmanlı topçu bataryalarının isabetli atışları, denizden geçişin mümkün olmayacağını göstermiş, İtilaf Devletleri Gelibolu Yarımadası'na asker çıkararak Boğaz topçu bataryalarını etkisiz hale getirmeyi hedeflemiştir.

18 Mart'ta yaşananlar İngilizler ve Fransızlar için şaşkınlık yaratmış, Çanakkale Boğazının öyle umdukları gibi kolaylıkla geçilmeyeceği İtilaf Devletleri tarafından anlaşılmıştır. Denizden geçemeyeceklerini anlayan İtilaf Devleri, kara muharebesi hamlesine geçmiştir.

Bugün, 18 Mart Günü olmasına istinaden başta Çanakkale şehitleri olmak üzere bu vatan için canını vermiş tüm şehitlerimizi ve Çanakkale cephesinde büyük başarılara imza atarak adını duyuran ulu önderi saygıyla anıyorum. 


Yorum Gönder

0 Yorumlar