TÜRK İŞİ DONDURMA


3-5 yıl önce "Merhamet" isimli dizide oyunculuğuyla çok beğenmiştim ve gelecekte bir çok yapımda yer alacağını düşünmüştüm. Nitekim bu tahminim doğru çıktı. Erkan Kolçak Köstendil bence o zamandan beri bulunduğu film ve dizilerde gayet samimi, sempatik ve rolünü özümseyerek gerçekleştiren oyunculuğunu sergilemeye devam ediyor. Bu filmi merak etmeme sebep de açıkçası kendisi ve bir diğer sevdiğim oyuncu olan Şebnem Bozoklu oldu. "Ulan İstanbul" dizisinde çok şeker ikili olmuşlardı.

Türk İşi Dondurma filmine gelecek olursak yönetmen koltuğunda "Ayla" filminin yönetmenliğini üstlenen Can Ulkay oturuyot. Ali Atay'ı duyunca ve fragmanın ilk karelerini görünce eğer "Ayla" yı hemen tahmin edersiniz. Türk İşi Dondurma’nın senaryosunu Gürkan Tanyaş kaleme alıyor ki bu onun ilk sinema filmi senaryosu. Daha önce "Çiçero" filmini Meriç Aydın'la birlikte yazmıştı. Başrollerinde Şebnem Bozoklu, Erkan Kolçak Köstendil ve Ali Atay'ın bulunduğu; gerçek bir öyküden uyarlanan filmin kadrosunda Will Thorp, Marleen Mathews, Tristan Alexander ve James Farley gibi isimler yer alıyor.


Filmin hikayesi şöyle: Avustralya’da yaşayan iki Türk, geçimlerini devecilik ve el arabası ile dondurma satarak sağlar. 1915 yılında memleketlerinde savaş çıktığını öğrenen ikili, Çanakkale’ye cepheye gitmeye karar verir. Ancak, yetkililer onların adadan çıkmalarına izin vermez. Bu sırada Avustralya’da Türkler aleyhine propaganda yapılmaya başlanır. İngilizler’in Avustralya’da asker devşirmek için broşür dağıttığını öğrenen iki Türk, ülkelerinde veremedikleri mücadeleyi Avustralya’da vermeye karar verir.

Bakalım nasıl bir film bizi bekliyor? Ama ne yalan söyleyeyim milliyetçilik, ajitasyon ve klişelerle dolu bir film gelecek diye tahmin ediyorum. Ha eğer bunları iyi yaparlarsa ben severim ama iş yapımcı ve yönetmene düşüyor. Olayı ve senaryoyu ne kadar özgün ve samimi işlemiş; "ben filmim" diye bağırmadan hikayeyi nasıl anlatmış benim için güzel filmin sırrı burada. Mesela fragmanda dikkat ederseniz kostüm ve dekorlarda bir yapmacıklık, özensizlik; yeni ve film için yapılmışlık hissi uyanıyor. Kastettiğim şey filmde zenginlik veya göz doldurulması bulmak değil, ancak özen ve titiz çalışma görme arzusu. Dönem filmi çekmeden önce umarım o dönemi tüm ince hatlarına kadar çalışıp kostüm, dekor yani işin teknik kısmını yapmışlardır ve biz de bunu bir Türk filmi olarak sinema dünyasına katkısından dolayı bayılarak ve gurur duyarak izleriz.

Resmi tanıtım filmlerini de ekleyelim:

1. Tanıtım Filmi:


2. Tanıtım Filmi:


Yorum Gönder

0 Yorumlar