ZEMİN MEKANİĞİ: ZEMİNLERİN ENDEKS ÖZELLİKLERİ

ZEMİN MEKANİĞİ
BÖLÜM 3


ZEMİNLERİN ENDEKS ÖZELLİKLERİ 
Her türlü yapının ilerde karşılaşılabilecek problemlere karşı sağlam durması için emniyetli boyutlandırılabilmesi gerekir. Bunun için temelin oturacağı zeminin özelliklerini iyi bilmek; ona göre hesaplamalar yapmak ve tedbirler almak gerekir. 
Zeminlerin heterojen, anizotrop ve elastoplastik davranış gösterdiğini daha önce söylemiştik. Dolayısıyla zeminin fiziksel ve mekanik özellikleri yere ve yöne bağlı olarak değişim gösterebilir.

3 Faz Sistemi (Three Phase System)
Bu fazlar; katı taneciklerden (solids) oluşan katı kısım ile boşlukları dolduran hava (air) ve boşlukları olduran sıvı (water) kısımlar olmak üzere ifade edilir.

Daha iyi anlamak için aşağıdaki resmi inceleyin:

Boşluk (void) ve katılardan oluşan bir zemin kesitinde farklı boyutlarda katı daneler bulunur. Bu katı daneler gelişigüzel şekillerinden dolayı aralarda boşluklar doğal olarak bulunur. 


Şekil 1, Zemin doğal kesitidir. Bu kesit içeriğindeki madde miktarına göre Şekil 2, Şekil 3 veya Şekil 4 olarak ifade edilebilir. Çeşitli boyutlarda daneler ve aralarındaki boşluklar görülmektedir. Eğer bu boşlukların bir kısmı su ve bir kısmı da hava ile doluysa üçlü faz sisteminde Şekil 2, boşlukların tamamı su ile dolu ise Şekil 3, boşlukların tamamı hava ile doluysa (zemin kuru) Şekil 4 meydana gelecektir.

Zeminleri birbirlerinden ayıran özelliklere zeminlerin endeks özellikleri veya zeminlerin fiziksel özellikleri denir. Bu özelliklerin belirlenmesi için yapılan deneylere de sınıflandırma deneyleri adı verilir.


ZEMİN PRİZMASI
Taban alanı 1*1 olan ve yukarıda fazların bulunduğu; zeminleri inceleyebilmek ve çeşitli sonuçlara ulaşabilmek amacıyla oluşturulmuş prizmaya denir. Hava, Su ve Dane isimlerinin kısaltması olarak ben bu kelimelerin baş harfini yazdım ancak bunların yerine farklı yerlerde Air, Water, Solid kelimelerinin baş harflari de tercih edilebilir.






Zemin Prizmasında kullanılacak ve öğrenilmesi gereken kavramlar:
(Fotoğraflara tıklarsanız büyür ve sağ yön tuşuna basarak sırayla geçebilirsiniz)




Su İçeriği kavramının bir diğer adı Su Muhtevası'dır.

































































































































Ben 2011-2012 yıllarında bu dersi alırken Hacı Bekir Kara hocanın bu slaytlarından dersleri işliyorduk. Konuyla ilgili videolarımı da aşağıdan veya youtube kanalımdan izleyebilirsiniz:




Yorum Gönder

0 Yorumlar