NASIL DAHA İYİ UYURUM?




Uykuya dalmada zorlanmanın bir çok sebebi olabilir.

Hem de tüm yaş grupları için!

Fiziksel hastalıkların belirtisi olabileceği gibi depresyon, anksiyete bozukluğu vs... zihinsel rahatsızlıkların da belirtisi-semptomu olabilir...

Geceleri uykuya dalmaya çalışırken, öğle yemeğinden sonra veya akşam yemeğinden önce (bir doktor tarafından aksi belirtilmedikçe) çok fazla kafein almaktan kaçının. Kafein sadece bizi daha uyanık hissettirmekle kalmaz, aynı zamanda kaygı düzeylerimizi de arttırabilir, işleri daha da zorlaştırır!  

Yatağa girmek için uyku gelmesini beklemek iyi bir fikir!

Yatağa girince gevşeme egzersizleri yapmak da öyle... Derin ve yavaş nefes almak, sizi iyi hissettiren şeyleri zihinden geçirmeyi deneyebilirsiniz.

Amerika'da uykuya dalmakta zorlanan askerlerin uykuya dalması için bu şekilde telkin ve yönlendirmelerin bulunduğu bir yazı okudum geçenlerde. 6 hafta boyunca uyumaya niyetlendiğinizde yatağa girip bu egzersizi deniyor ve alışınca artık iki dakika içinde uyumaya başlıyormuşunuz. 

Telefonu bir kenara bırakıp derin nefesinize ve iyi şeylere odaklandığınızda uykuya dalmanız gerek.

Gece kuşuysanız ve sabah erken kalkmak zorundaysanız evet bazen alışmak sevmekten daha zor geliyor...

Hala dalamıyorsanız ve gündelik yaşamınızı etkileyecek düzeye geldiyse bir psikiyatra danışın!

Kişisel ihtiyaçlarınıza bağlı olarak uykuya dalmanın birkaç farklı pozisyonu vardır. 

Sırt üstü yatmak: Bu en yaygın pozisyondur ve omurga için iyi bir destek sağlar. 

Yan yatmak: Daha dik bir uyku pozisyonunu tercih ediyorsanız ve diğer insanlarla (veya hayvanlarla) aranızda daha fazla boşluk olmasını istiyorsanız, bu, dinlenmek için düz veya tamamen kıvrılmış halde yatmaktan daha iyi bir seçenek olabilir!

Bir uyku günlüğü, uyku alışkanlıklarınızdaki kalıpları belirlemenize ve genel yaşam kalitenizi iyileştirmenize yardımcı olabilir. Ayrıca uykusuzluğu neyin tetiklediğini ve buna neyin yardımcı olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir. Genel olarak daha iyi dinlenmenize yardımcı olmanın yanı sıra, bir uyku günlüğü, doğal vücut saatinizin 24 saatlik döngüsüyle eşleşmesi için ve de yatmak için en iyi zamanı belirlemenize yardımcı olabilir.

Yorum Gönder

1 Yorumlar