Eros ve Thanatos


Freud, 20. yüzyılın başlarında, psikolojik sorunların konuşarak çözülebileceği düşüncesi üzerine çalışmaya başladı. Ondan sonra bireyi anlamaya ve açıklamaya yönelik psikodinamik, biyolojik, bilişsel, davranışçı, ayırıcı özellikler gibi farklı kuramlar geliştirilmiş olsa da bir çıkış noktası olması bakımından Freud, diğer hepsinden daha farklı bir yerde konumlanmaktadır.  

Yunan mitolojisi ile ilgili bir önceki yazının devamı niteliğindeki bu yazı ile mitolojiden Freud'a geçiş yapacağız. Bağlantı noktası ise iki Yunan tanrısı: Eros ve Thanatos. 

Freud "Psikanalitik Kuram" ile birey ve topluma dair ömrü boyunca çalışmalar, gözlemler ve teoriler üretmiştir. Bunlardan biri de insanı, ömrü boyunca harekete geçiren enerjiler olan Eros ve Thanatos içgüdüleri olmuştur.



Eros, Yunan mitolojisinde aşk tanrısıdır ve Freud'un kuramında yaşam içgüdüsünü temsil eder. Eros, insanların hayatta kalma, üreme ve cinsel haz peşinde olma istekleri bu enerji ile belirlenir. Bu enerji ayrıca birlik, işbirliği ve harmoniyi teşvik eder. Eros'un kuvveti, insanların hayatlarını sürdürme, ilişkiler kurma ve toplumda yer edinme isteklerini temsil eder.

Öte yandan, Thanatos, Nyx'ten olma, Hypnos'un kardeşi, Yunan mitolojisinde ölüm tanrısıdır ve Freud'un kuramında ölüm içgüdüsünü temsil eder. Thanatos, yıkım, zarar ve sonunda ölümle sonuçlanan davranışları yönetir. Ayrıca bireysel çıkarları ve kendine yönelik eylemleri teşvik eder.


Freud, bu iki içgüdünün sürekli bir çatışma içinde olduğunu ve insan davranışının bu çatışmanın sonucu olduğunu ileri sürmüştür. İçgüdülerimizin hangisinin daha baskın olduğu, kim olduğumuz ve hayatta nasıl hareket ettiğimiz konusunda büyük bir rol oynar.

Eros ve Thanatos arasındaki bu sürekli çatışma, insanların kişisel hayatlarında, topluluklarında ve hatta tüm toplumda nasıl davrandığını anlamak için bir çerçeve sağlar. Eros'un baskın olduğu bir birey veya topluluk, birlik ve işbirliği teşvik ederken, Thanatos'un baskın olduğu bir birey veya topluluk bireysellik ve yıkımı teşvik edebilir.

Freud'un Eros ve Thanatos teorisi, insan psikolojisinin karmaşıklığını ve iç çatışmasını vurgular. Bu kavramlar, bireylerin ve toplumların neden belirli bir şekilde davrandığını anlamamıza yardımcı olabilir ve bu nedenle psikoloji, sosyoloji ve hatta politika gibi birçok disiplinde hala önemlidir. Dolayısıyla, Eros ve Thanatos, Freud'un psikanalitik teorisinin önemli figürleri... Onlar, insan deneyimini şekillendiren, motive eden ve yönlendiren güçleri temsil eder. Freud'a göre bu güçlerin anlaşılması, insan doğasını ve toplumu daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar